Ce este nou pe piata fondurilor europene
Granturi între 50 și 500 de mii de euro pentru măsuri de eficiență energetică, dar și pentru retehnologizarea IMM-urilor.
Din septembrie 2022 microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii din România se vor putea înscrie la noua schemă de ajutoare de câte 50.000-500.000 de euro, finanțată din fonduri europene, pentru investiții în panouri fotovoltaice, turbine eoliene, izolarea termică a propriilor clădiri și alte măsuri de eficiență energetică.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene estimează că, la schema de ajutoare IMM pentru energie verde și eficiență energetică vor fi finanțate peste 1.800 de firme beneficiare (IMM și companii mari), dintr-un buget total de 500 de milioane de euro.
Aceste fonduri pot fi accesate şi de autorităţile publice locale pentru eficienţa energetică.
Beneficiarii eligibili vor fi firmele micro, mici, mijlocii și mari, care îndeplinesc cumulativ o serie de condiții, printre care:
- firmele au fost înființate până la data de 31.12.2021 inclusiv;
- se angajează să asigure sustenabilitatea proiectului, respectiv să asigure desfășurarea activității operaționale/curente și să mențină parametrii energetici specifici la care s-a angajat pentru o perioadă de minimum 5 ani după expirarea duratei de implementare a proiectului;
- dispun de cofinanțare proprie a proiectului stabilită în conformitate cu prevederile legale privind ajutorul de stat;
- nu sunt întreprinderi în dificultate, în conformitate cu prevederile art. 2, punctul 18 din Regulamentul (UE) nr. 651/2014;
- nu au mai beneficiat de sprijin financiar din fonduri publice, inclusiv fonduri UE, în ultimii 5 ani pentru aceleași costuri eligibile;
- au avut minim 1 angajat în anul 2021;
- prezintă o analiză energetică, realizată de către un expert independent/autorizat, care conține indicatorii specifici energetici inițiali și previzionați, care reprezintă ținte minime de îndeplinit de către beneficiari la sfârșitul perioadei de implementare a proiectului și ulterior de menținut pe o durată de minim 5 ani ulterioară implementării investițiilor. În situația operatorilor economici nou înființați sau în cazul în care nu există contracte de furnizare la locul de implementare, analiza energetică se va baza pe date previzionate și va stabili indicatorii energetici specifici angajați de către beneficiar;
- prezintă declarație de consum total anual de energie din care reiese consum energetic total calculat în TEP/an, unde o tonă echivalent petrol (TEP) reprezintă combustibil convențional cu puterea calorifică de 10000 Kcal/kg;
- investiția implementată în cadrul măsurilor de eficiență energetică / utilizarea surselor regenerabile de energie determină o scădere a consumului energetic total al proiectului de minim 10% față de indicatorii energetici specifici inițiali, pe baza analizei energetice. În situația în care nu se realizează economii de energie de cel puțin 10%, proiectul este declarat neeligibil;
- beneficiarii desfășoară activitatea de producție/prestări servicii cu excepția investițiilor imobiliare, consultanței, asistenței tehnice și a activităților listate în Anexa nr. 1 la Hotărârea nr. 780/ 2006.
De asemenea, cel mai probabil în august-septembrie, se va deschide și schema 4.1.1-POC Bis – care reprezintă un fel de prelungire a schemei de investiții IMM 4.1.1-POC deja stabilită, dar pentru un număr mai limitat de coduri CAEN.
Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii se vor putea înscrie în sistemul de granturi IMM Recover, începând din 16 august 2022, la apelul de proiecte 4.1.1-POC – investiții, pentru a putea obține fonduri nerambursabile de câte 50.000-500.000 de euro. Aici vorbim de firme din domenii variate: educație, sănătate, producție, transport, construcții, HoReCa etc. Bugetul total se apropie de 420 milioane euro. OUG este deja în Monitorul Oficial.
MIPE a mai propus o ordonanță, prin care se va adăuga o schemă de ajutoare foarte asemănătoare, denumită 4.1.1-POC Bis,. Spre deosebire de schema originală 4.1.1-POC, ce se va deschide pe 16 august, noua linie de finanțare, 4.1.1-POC Bis, va mai elimina din codurile CAEN eligibile, cum ar fi cele de HoReCa.
Măsurile pentru pentru acordarea de granturi din fonduri externe nerambursabile pentru investiții destinate retehnologizării IMM-urilor se referă la cele din industria alimentară și a construcțiilor, în vederea refacerii capacității de reziliență.
Finanțările vor fi asigurate din Programul Operațional Competitivitate (150 milioane euro) și de la bugetul de stat (29 milioane euro). Vor beneficia de acest sprijin aproximativ 1.000 de societăți.
Se vor finanța următoarele tipuri de cheltuieli:
- cheltuieli pentru renovarea/modernizarea spațiilor de producție;
- cheltuieli pentru investiţia de bază care cuprind dotări, cheltuieli cu achiziționarea de echipamente tehnologice;
- cheltuieli cu achiziţionarea de instalaţii/ echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie;
- cheltuieli cu transformarea digitală;
- taxa pe valoarea adăugată nedeductibilă.
Granturile vor avea valori cuprinse între 50.000 euro și 500.000 euro, în limita a maximum cinci ori cifra de afaceri netă realizată în 2021, în funcție de nevoile de finanțare ale proiectelor de investiții depuse.