Fonduri europene pentru IMM-uri- între 2-6 milioane euro –maxim 70% nerambursabil, pentru activități de construcții, depozitare, producție
Pe 14 mai Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a publicat ghidul consultativ pe prioritatea 2.2-Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor, pentru investiții în toată țara, cu excepția București-Ilfov.
Solicitanții eligibili sunt societățile cu minim 1 an fiscal integral de activitate și profit pe 2019, care doresc investiții în urban sau rural; în rural pot solicita fonduri doar companiile mijlocii, cu o medie de peste 50 angajați pe ultimii doi ani fiscali. Nu contează unde este localizat sediul social, contează locația realizării investiției.
Se finanteaza:
- Crearea unei noi unități de producție/prestare servicii
- Extinderea capacității unei unități existente
- Diversificarea producției unei unități existente, prin produse/servicii care nu au fost fabricate/prestate anterior în unitate
Nu sunt eligibile activitati de renovare a cladirilor existente.
Printre domeniile eligibile se numara:
- Activități de depozitare;
- Hoteluri și alte facilități de cazare;
- Activități de construcții și se pot achiziționa utilaje;
- Confecții textile, încălțăminte, marochinarie;
- Producție publicitară;
- Colectarea și procesarea de deșeuri;
- Industria lemnului, procesare de bază și fabricarea de mobilier;
- Posturi radio și TV;
- Programare și consultanță în IT, portaluri web;
- Fabricarea de echipamente electronice;
- Asistență medicală și stomatologică.
Proiectul propus în cererea de finanțare trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu:
- Investiții în active corporale: lucrări de construire, extindere a spaţiilor de producţie/ prestare de servicii, inclusiv a utilităţilor generale aferente (alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI);
- Achiziţionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe;
- Achiziţionarea de instalaţii/ echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse regenerabile (alternative) de energie pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanţare.
La depunerea proiectului societatea trebuie sa aiba terenul liber de sarcini, intabulat si un deviz general; nu se mai solicita foarte multe documente la depunere: certificat de urbanism, decizia etapei de incadrare de la Mediu etc.
Ghidul este consultativ si se pot transmite sugestii pana la 29 mai, iar ulterior se va publica ghidul final.
Întrucât contractele de finanțare se vor semna maxim la 31.12.2020 și va fi o sesiune fulger, pe o procedură mult simplificată față de sesiunile anterioare, recomandăm companiilor care doresc să solicite aceste granturi să demareze pregatirea proiectelor, mai ales daca pe grila actuală de punctaj sunt competitivi.
Pe grila actuală de punctaj aferentă ghidului consultativ se acorda 15 puncte daca societatea are o vechime mai mare de 7 ani și daca rezultatul net raportat la finanțarea nerambursabilă este mai mare sau egal cu 30%; activitățile de producție au punctaj mai bun – 15 puncte față de cele din servicii care au doar 5 puncte.
În contextul în care alocarea se va suplimenta la 500 milioane euro, iar următoarele fonduri europene vor fi disponibile abia în 2021-2022, recomandăm companiilor să depuna proiecte riguros pregatite, cu un punctaj competitiv și în primele zile de la deschiderea sesiunii pentru a-și maximiza șansele.