Ținând cont că inegalitățile sociale şi economice regionale fie au rămas subordonate încercărilor de reformare a birocraţiei de stat, fie au fost conversaţii foarte tehnice ale experţilor bazate pe indicatori complecşi, o clasificare clară a județelor din țara noastră nu a fost expusă până de curând.
Uniunea Europeană a clasificat județele din România în funcție de performanța economică, de indicii de creștere și de posibilitățile viitoare de dezvoltare și atragere de investitori.
În aceste condiții, 9 județe din România vor beneficia de cuantumul întreg al sprijinului acordat de UE, și anume 60 % din valoarea toatala a proiectelor de investiții prin schemele de ajutor de stat / fonduri europene cu componentă de ajutor de stat.
Aflându-se la semiperiferia capitalismului global, România este deopotrivă o ţară de emigrare a forţei de muncă, în căutare de locuri de muncă mai bine plătite, dar și o ţară de investiţii de capital, din ce în ce mai importante în cadrul lanţurilor de producţie transnaţionale şi pentru externalizarea proceselor de afaceri.
Ajutor de stat – maxim 60 %
Judete beneficiare: Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea, Brăila, Buzau, Prahova, Ialomița, Călărași, Teleorman, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj și Mehedinți
Ajutor de stat – maxim 50 %
Judete Beneficiare: Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Iași, Alba, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu sau Constanța
Ajutor de stat – maxim 40 %
Judete beneficiare: Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Cluj, dar și cele din centrul țării – Mureș, Harghita, Covasna, Sibiu sau Brașov.
Ajutor de stat – maxim 30 %
Judete beneficiare: Timiș și Arad.
Alocari de pana la 35 – 45 % in judetul Ilfov
35 %: Ciorogârla, Domnești, Clinceni, Cornetu, Bragadiru, Dărăști-Ilfov, Jilava, 1 Decembrie, Copăceni, Vidra și Berceni.
45%: Periș, Ciolpani, Snagov, Gruiu, Nuci, Grădiștea, Petrăchioaia, Dascălu, Moara Vlăsiei, Balotești, Corbeanca, Buftea, Chitila, Glina, Cernica, Dobroești și Pantelimon.
Aproximativ jumătate din judeţele României vor putea obţine 60% din sprijinul nerambursabil solicitat de companiile care apelează la ajutoare de stat începând cu acest an, atât pe schemele de ajutor de stat, cât şi pe programele operaţionale care au componentă de ajutor de stat, cum este Programul Operaţional Regional (POR), arată o analiză a firmei de consultanţă REI Finance Advisors.
“Pe fondul unei absenţe totale a fondurilor europene pentru investiţii dedicate IMM-urilor în ultimii 2-3 ani, al alocărilor la un nivel redus pe care le aşteptam, totuşi, prin PNRR, şi al dificultăţilor generate de pandemia de coronavirus, aceste schimbări sunt binevenite. Suntem pregătiţi să depunem peste 200 proiecte în 2022 şi să dezvoltăm în continuare echipa cu consultanţi seniori cu expertiză în finanţe, industrial şi construcţii (…)“, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.