HG 495/2014 are ca principal scop instituirea unei Scheme de ajutor de stat ce doreste exceptarea de la aplicarea prevederilor articolului 8, alin. (2), din Legea nr. 220/2008, a unor categorii de consumatori finali, avand in vedere prevederile referitoare la ajutoarele sub forma de reduceri ale sprijinului financiar acordat energiei electrice din surse regenerabile (prevazute in reglementarile europene incidente, respectiv Orientari, sectiunea 5.7).
Solicitantii eligibili pentru finantare prin Schema reglementata prin HG 495/2014 sunt intreprinderile din sectoarele expuse riscului de a isi pierde competitivitatea, din cauza finantarii sprijinulul acordat energiei din surse regenerabile, risc datorat electro-intensivitatii beneficiarului si expunerii la comertul international.
Pentru a fi considerate eligibile, companiile trebuie sa respecte urmatoarele:
Pentru obtinerea acordului pentru exceptare, solicitantul trebuie sa transmita Ministerului Economiei urmatoarele documente:
Pentru a beneficia de ajutorul de stat, beneficiarul trebuie sa plateasca cel putin 15% din numarul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii, fara reducerea oferita prin aceasta Schema de exceptare. De asemenea, beneficiarii vor plati un anumit procent din numarul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii in functie de electro-intensitatea intreprinderilor: 15% daca electro-intensitatea este mai mare de 20%, 40% daca este cuprinsa intre 10 si 20% si 60% daca aceasta este cuprinsa intre 5 si 10%.
Perioada de valabilitate a Schemei reglementate prin HG 495/2014 este de 10 ani, iar numarul estimat al beneficiarilor este de 300. Bugetul total estimat alocat prezentei Scheme reprezinta echivalentul in lei al sumei de 750 milioane de euro.
In aceasta: VAB reprezinta cifra de afaceri la care se aduna alte venituri din exploatare si productia capitalizata si se scade/aduna variatia stocurilor, se scad achizitiile de bunuri si servicii (fara costurile de personal), impozitele pe produse aferente cifrei de afaceri care nu sunt deductibile si taxele aferente productiei; n este anul financiar anterior celui in care este solicitata exceptarea; consumul energiei electrice reprezinta media aritmetica a consumului de energie electrica pe ultimii 3 ani; pretul energiei electrice este pretul mediu de vanzare cu amanuntul al energiei electrice aplicabil intreprinderilor cu nivel asemanator de consum in anul 2013 (cum rezulta din Raportul privind rezultatele monitorizarii pietei de energie electrica in luna decembrie 2013, publicat pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei), ce include si costul integral al subventiilor pentru energie electrica produsa din surse regenerabile, ce ar fi fost transferat intreprinderii in absenta exceptarii.