Programul de relansare economica a Romaniei: acordare granturi pentru IMM-uri, PFA-uri si CMI-uri afectate de criza COVID-19, prin POC 2014-2020 si cofinantare de la bugetul de stat

Programul de relansare economica a Romaniei: acordare granturi pentru IMM-uri, PFA-uri si CMI-uri afectate de criza COVID-19, prin POC 2014-2020 si cofinantare de la bugetul de stat

iulie 17, 2020 in Uncategorized

 

Criza COVID-19 a pus la grea incercare intreaga economie a Romaniei. Un sector insa este major afectat, si anume: cel al intreprinderilor mici si mijlocii. IMM-urile fie s-au confruntat cu diminuarea numarului consumatorilor sau chiar lipsa lor, fie au avut activitatile suspendate/restrictionate prin ordonante militare in starea de urgenta si in cea de alerta.

Majoritatea intreprinderilor mici si mijlocii, vazand schimbarile dramatice, au recurs in primul rand la trimiterea personalului angajat in somaj tehnic. Cum doar acest sector detine o parte insemnata din forta de munca activa a Romaniei (un numar total de contracte individuale de munca de 2.564.484), cuprinzand apx. 723.595 companii ce activeaza in diverse domenii, se impune ca sustinerea lui sa fie o prioritate pentru programul economic de relansare al tarii.

Lupta IMM-urilor pentru supravietuire continua, situatia fiind departe de a fi stabilizata. Astfel, Guvernul Romaniei, alaturi de Uniunea Europeana, sprijina acum acest sector prin acordarea de granturi pentru IMM-uri. Si nu doar IMM-urile pot beneficia de fonduri nerambursabile in 2020, ci si persoanele fizice autorizate si cabinetele medicale individuale, in anumite conditii.

Fonduri COVID-19: granturi pentru IMM-urile afectate de pandemie

Acordarea de granturi pentru IMM-uri din fonduri nerambursabile externe, aferente Programului Operational Competitivitate 2014-2020, si fonduri de la bugetul de stat se adreseaza exclusiv intreprinderilor mici si mijlocii, anumitor PFA-uri, ONG-uri si CMI-uri, care au fost afectate de COVID-19 indeosebi prin intermediul ordonantelor militare.

Ordonanta de urgenta ce prevede metodele de ajutor pentru IMM-uri afectate de pandemie cuprinde urmatoarele forme de sprijin (masuri):

Operational Competitivitate 2014-2020 si restul din cofinantare de la bugetul de stat).

  1. Granturi pentru capital de lucru – ajutor in valoare de 5.000 – 150.000 euro

Sunt acordate granturi pentru IMM in contextul COVID-19, sub forma de suma forfetara, ce nu pot depasi 15% din CA si care au nevoie de cofinantare de 15%. Valoarea lor totala este de 350.000.000 euro (265.000.000 euro din fonduri europene, 42.500.000 euro din fonduri de la bugetul de stat, coparticipare de 42.500.000 euro de la beneficiari).

  1. Granturi pentru investitii – ajutor in valoare de 50.000 – 200.000 euro

Sunt granturi pentru IMM-urile a caror beneficiari doresc sa implementeze investitii necesare pentru extinderea capacitatilor de productie existente/ de prestare de servicii, precum si pentru realizarea/ reabilitarea/ modernizarea de noi unitati ale capacitatilor de productie existente/ de prestare servicii existente. Valoarea lor totala este de 550.000.000 euro (415.870.000 euro din bugetul POC 2014-2020, 62.380.500 euro din cofinantare de la bugetul de stat si restul din cofinantare proprie).

Informatii pentru cei care doresc sa beneficieze de schemele de acordare granturi pentru IMM-uri

Intreprinderile mici si mijlocii sunt cele care au un numar mai mic de 250 de angajati si fie o CA anuala neta mai mica de 50 milioane de euro, fie active totale ce nu depasesc 43 milioane de euro. In cazul in care activitatile au fost afectate de criza COVID-19, acestea pot beneficia, in anumite conditii, de granturi pentru IMM-uri oferite din fondurile europene POC 2014-2020 si din bugetul de stat, in anumite cazuri (cel al grantului pentru capital de lucru si cel al grantului pentru investitii) cu cofinantare de la beneficiar.

Domeniile de de activitate sprijinite pot fi vazute in Anexa 2, respectiv Anexa 3.

Anexa 2

Anexa 3


 

Beneficiarii, fie ca este vorba de granturi pentru capital de lucru, pentru investitii sau de microgranturi, trebuie sa respecte anumite cerinte pentru a fi eligibili. De exemplu, granturile pentru IMM-uri ce vizeaza capitalul de lucru se acorda doar daca beneficiarul indeplineste cumulativ conditii precum: detine certificatul de situatii de urgenta in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului 29/2020, are inregistrat profit operational din activitatea curenta in unul dintre ultimele exercitii financiare inainte de depunerea cererii de finantare, dispune de coparticipare in procent de 15% din valoarea grantului si mentine/ suplimenteaza numarul de angajati pe o perioada de cel putin jumatate de an de la data acordarii fondurilor.

In cazul granturilor pentru investitii acordate IMM-urilor, beneficiarul trebuie sa: aiba activitate curenta desfasurata de cel putin 1 an inaintea depunerii cererii, sa fi inregistrat profit in unul dintre exercitiile financiare din ultimii 2 ani inaintea depunerii cererii, sa se angajeze sa asigure desfasurarea activitatii pentru cel putin 3 ani dupa expirarea duratei de implementare a proiectului, sa realizeze 50% din valoarea veniturilor planificate in primii doi ani de durabilitate si restul pana la finalul celui de-al treilea an, sa dispuna de cofinantare proprie de minim 15%, daca regiunea este mai putin dezvoltata, sau minim 30% daca regiunea este Bucuresti-Ilfov, si sa se angajeze sa prezinte dovezi privind rezonabilitatea preturilor pentru investitii.

In cazul companiilor care doresc fonduri pentru investitii se puncteaza ca acestia sa solicite dublul profitului pe 2019 si sa asigure o cofinantare de 36%; se mai puncteaza cu 10 puncte daca domeniul de activitate figureaza cu sold negativ in balanta comerciala a Romaniei, dupa cum prevede Anexa 4.

Anexa 4


OUG acordare granturi pentru IMM 

Toate informatiile necesare pot fi vazute in Ordonanta de urgenta privind masurile pentru acordare de granturi IMM-urilor in contextul COVID-19 – pe mfe.gov.ro si fonduri-ue.ro. Data limita pentru semnarea contractelor este 31 decembrie 2020. In cazul in care aveti nevoie de ajutor in conceperea proiectelor sau de sfaturi privind atragerea de fonduri europene in 2020 destinate IMM-urilor, nu ezitati sa ne contactati.