Scheme de ajutor de stat

Consultanta pe Scheme de ajutor de stat – elaborarea, implementarea si monitorizarea permanenta a proiectelor

Realizarea completa si corecta a documentatiei de finantare

Chiar daca finantarea publica implica fonduri publice, acest lucru nu reprezinta neaparat o conditie suficienta pentru a fi considerata ajutor de stat, asa cum multe persoane cred. Ajutorul de stat, oferit prin intermediul unei Scheme de ajutor de stat, este o masura mai ampla, menita sa sprijine acele sectoare economice considerate esecuri de piata.

In cazul beneficiarului de ajutor de stat, acesta poate fi, cum este si in cazul finantarii publice, persoana juridica de drept public, privat sau PPP. Insa, atunci cand este vorba de o Schema de ajutor de stat, este obligatoriu sa fie implicat un beneficiu – acordat din resurse de stat.

Cine este clientul REI FINANCE ADVISORS si REI INTERNATIONAL?

Pentru a va ajuta sa castigati timp pretios, mentionam inca de la inceput faptul ca serviciile noastre complexe de Consiliere pe Scheme de ajutor de stat se adreseaza unui singur tip de client: cel care doreste sa atraga fonduri de cel putin 1 milion de euro.

Care sunt, de regula, beneficiarii Schemelor de ajutor de stat?

Vorbind la modul general, Schemele de ajutor de stat sunt concepute pentru a solutiona esecurile de piata. Acestea din urma nu pot fi rezolvate de intreprinzatori fara sprijin din partea statului, deseori existand prea putine resurse, iar orice investitie in vederea diminuarii lor le poate afecta competitivitatea si profiturile. Statul concepe astfel Scheme de ajutor de stat prin care sa solutioneze anumite probleme, compensarea financiara fiind adesea insotita si de reglementari legale a anumitor sectoare economice. Acordarea ajutoarelor de stat, in beneficiul intreprinderilor, trebuie sa justifice legatura cauzala dintre acestea si esecurile de piata carora li se adreseaza.

De regula, Schemele de ajutor de stat vizeaza:

  • zonele mai putin dezvoltate ale tarii, unde exista potential de dezvoltare a activitatilor economice – de regula, se acorda ajutor de stat intreprinderilor care accepta sa investeasca in aceste zone, rolul finantarii fiind de a diminua dezavantajul competitiv asumat de investitor;
  • sectoare economice care se confrunta cu anumite probleme – statul poate interveni prin subventionarea unei parti din costurile aferente rezolvarii anumitor probleme (crize de supraproductie, infrastructura deficitara etc.);
  • intreprinderile mici si mijlocii – dat fiind faptul ca acestea necesita costuri de demarare semnificative, iar amortizarea investitiei se poate face intr-un timp mai scurt sau mai lung, statul alege deseori sa ofere sprijin financiar acestui sector;
  • intreprinderile aflate in dificultate si care se confrunta cu imposibilitatea continuarii activitatii – este vorba de ajutoarele de stat pentru salvare si restructurare;
  • lucratorii din categorii defavorizate, care sunt greu angajati – statul poate oferi sprijin financiar intreprinderilor care angajeaza lucratori cu dizabilitati/cu handicap astfel incat sa nu fie necesar sa se cheltuiasca suplimentar, cu formarea profesionala de exemplu;
  • cercetare – exista Scheme de ajutor de stat ce ofera finantare intreprinderilor ce doresc sa investeasca in cercetare, dezvoltare si inovare;
  • intreprinderile ce doresc cresterea eficientei energetice – Schemele de ajutor de stat pot avea axe ce urmaresc promovarea producerii de energie din surse regenerabile, beneficiarii fiind cei din domenii direct legate de protectia mediului/reducerea poluarii.

Consilierea – esentiala pentru obtinere finantarii prin intermediul unei Scheme de ajutor de stat

Fiecare Schema de ajutor de stat are anumite particularitati, anumite conditii de eligibilitate ale candidatului si proiectului, precum si reguli specifice, ce trebuie neaparat respectate. Desigur, informatiile cu privire la ajutoarele de stat valabile in prezent sunt disponibile oricarei persoane, insa trierea acestora in functie de propriile nevoie se poate dovedi complicata.

Consilierea este primul pas catre asigurarea ca proiectul depus va primi aprobare. In primul rand, o companie care ofera astfel de servicii poate indruma clientul catre cea mai buna varianta, in functie de specificul businessului sau. De exemplu, companiile care au un proiect de investitii de minimum 1 milion de euro pot accesa in anumite conditii, pe langa fonduri europene, Schema de ajutor de Stat reglementata de HG 807/2014.

De asemenea, companiile care ofera Consiliere pe Scheme de ajutor de stat, cum suntem si noi, REI FINANCE ADVISORS si REI INTERNATIONAL, sunt un real ajutor nu doar in identificarea surselor de finantare si a programelor aplicabile pentru fiecare categorie de solicitanti.

Colectam informatiile necesare intocmirii documentatiei de finantare, identificam avizele si documentele necesare, compunem documentatia tehnica primita din partea solicitantului astfel incat sa corespunda cerintelor legale si elaboram documentatia de finantare – cu alte cuvinte, ne asiguram ca proiectul depus va avea cele mai bune sanse sa fie acceptat.

CONSULTANTA DE SPECIALITATE

Proiecte cu finanţare nerambursabilă din fonduri structurale şi ajutoare de stat