Mai exact, solicitantii eligibili finantarii prin POIM 6.4 sunt societatile din industria extractiva (Sectiunea B) si din cea prelucratoare (Sectiunea C), definite conform CAEN Rev.2, constituite conform Legii 31/1990 privind societatile, republicata, cu modificari si completari ulterioare, sau conform legislatiei specifice dintr-un alt stat membru, ce inregistreaza consumuri energetice de peste 200 tep/an1 si care pot dovedi un necesar util de energie termica pentru procesele industriale cu o durata de minim 4.000 h/an.
De asemenea, pot beneficia de finantare prin Programul Operational Infrastructura Mare, axa 6, obiectiv 4, si reprezentantii desemnati ai parcurilor industriale, entitati cu personalitate juridica constituita conform prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care inregistreaza consumuri energetice de peste 200 tep/an si care pot dovedi un necesar util de energie termica pentru procesele industriale cu o durata de minim 4.000 h/an pentru investitiile privind productia de energie prin cogenerare de inalta eficienta, si care pot fi:
Pentru a putea obtine finantare prin POIM 6.4, solicitantul trebuie sa indeplineasca o serie de conditii:
Pentru a fi considerat eligibil, proiectul trebuie sa aiba o perioada de implementare ce se incadreaza in perioada de eligibilitate a cheltuielilor: intre data declararii eligibilitatii proiectului de catre AMPOIM si 31.12.2023. De asemenea, durata de implementare este de maxim 3 ani din momentul semnarii contractului si nu depaseste data de 31 decembrie 2023.
Tot pentru a fi considerat eligibil, proiectul pentru finantare prin POIM 6.4 trebuie sa mai respecte urmatoarele:
Se va demonstra dreptul de proprietate/concesiune/administrare/superficie al imobilelor/ capacitatilor existente unde se realizeaza investitia, pe perioada implementarii proiectului si inclusiv pe o perioada de cinci ani de la data previzionata pentru efectuarea platii finale in cadrul proiectului si are dreptul de a efectua lucrarile prevazute in proiect asupra terenului. Contractul de concesiune/administrare/superficie trebuie sa se afle in perioada de valabilitate.
Activitatile considerate eligibile: achizitionarea de instalatii/ echipamente pentru constructia/ modernizarea centralelor de cogenerare de inalta eficienta, constructiile care fac obiectul proiectului de producere a energiei prin cogenerare (aferente echipamentelor modernizate), activitatile cu caracter general precum informarea/publicitatea aferenta proiectului si auditul financiar.
Intensitatea masurii de sprijin nu poate depasi 80% din costurile eligibile ale proiectului, pentru microintreprinderi si intreprinderi mici, 70% din acestea in cazul intreprinderilor mijlocii si 60% in cazul intreprinderilor mari.